GARNKI MIEDZIANE

CATAPLANA 21CM

Kod produktu: CC5100249
CATAPLANA 21CM
CATAPLANA 21CMCATAPLANA 21CMCATAPLANA 21CM
Cena:215.00PLN
Dostępność:chwilowy brak na magazynie
Ocena:
0.00 / 5 (0 głosów)
Udostępnij:

Naczynie dla 1-2 osób.
CATAPLANA to ikona portugalskiej kuchni. Cataplana to typowe danie portugalskie, w którym spotykają się ze sobą mięsa, ryby, owoce morza i rozmaite warzywa. Magia różnorodności w garnku sprawi, że cataplana każdemu będzie smakować.

Żywy symbol śródziemnomorskiej kuchni... Gdy otworzysz Cataplanę, poczujesz wspaniały aromat nowoczesnej, zdrowej i pysznej kuchni.

Zasmakuj Portugalii... Wewnątrz Cataplany!

Jedzenie może być serwowane prosto z cataplany wnosząc radość do każdego posiłku.

Wyjątkowe piękno i magiczna forma tego naczynia wykonanego ręcznie z miedzi przez wykwalifikowanych rzemieślników pozwala gotować posiłki powoli, przygotowując pyszne, aromatyczne i niezwykle zdrowe dania.

CATAPLANA może służyć do duszenia, gotowania oraz pieczenia żywności. Naczynie jest niezwykle uniwersalne, można w nim przygotowywać zarówno ryby, mięczaki, małże i skorupiaki, jak i mięso i warzywa oraz pyszne desery.

Cataplana to miedziany garnek z pokrywą w tym samym kształcie. Na czas gotowania obie części spinane są specjalnymi klamrami, aby zachować absolutną szczelność i wytworzyć wewnątrz właściwe ciśnienie. Wszystko przypomina wielką kulę. Dzięki specyficznym warunkom panującym w garnku wszystkie składniki zachowują wyjątkowy smak, który nie ucieka z garnka podczas gotowania. Gotowe danie jest także znacznie zdrowsze, ponieważ do jego powstania używa się znacznie mniej tłuszczu, a potrawa syci się naturalną soczystością wszystkich składników zamkniętych w garnku. Jest to wynalazek portugalski sprzed ponad trzystu lat, jak niektórzy twierdzą stanowi prototyp współczesnego szybkowaru. W Polsce cataplanę zastąpić można ciężką, żeliwną patelnią z taką samą pokrywą, aby wytrzymała napór pary i zamknęła wewnątrz wszystkie smaki i aromaty.

 

Polecamy: Przekąski portugalskie

 

Swobodna kompozycja

 

W cataplanach składniki miesza się spontanicznie i twórczo, czyli zgodnie z portugalskim duchem kulinarnym. Mogą się w niej znaleźć ryby, owoce morza, różne rodzaje mięsa, drób, a także najrozmaitsze rodzaje warzyw. Jeśli jakieś połączenie wyda się interesujące gospodyni, realizuje je w cataplanie i nie przejmuje się, czy wypada i czy jest to zgodne z tradycją. Tradycją jest bowiem komponowanie według indywidualnego uznania. Oczywiście istnieją pewne przepisy, do najbardziej popularnych należy na przykład ameijoas na cataplana, w którym o smaku decydują skorupiaki, kiełbasa, szynka i sos pomidorowy. Na co dzień jednak cataplany są mniej rygorystyczne w recepturach i stanowią po prostu wariację na temat warzyw i dodatków mięsnych oraz rybnych.

 

Kupujący ten produkt kupili także:
Kupujący ten produkt kupili także: